Boekcover

Op 12 maart 2022 organiseerden Spes, Cimic vzw en Waerbeke vzw in het kader van het project ‘Heldere Bronnen’ een congres over de dertiende-eeuwse soefi, filosoof en mysticus uit Andalusië Ibn al-‘Arabi. Hij was een tijdgenoot van Franciscus van Assisi, een voorloper van Rumi en Meister Eckhart en oefende een grote invloed uit op de latere grote Iraanse denkers.

Tijdens het prachtige congres werd Ibn al-‘Arabi onder grote belangstelling gelauwerd, besproken en geduid. De ‘Meester’ werd in context geplaatst en verschillende getuigenissen lieten ook horen wat de dertiende-eeuwse soefi vandaag kan betekenen. De referaten van Gregory Vandamme, Christine Gruwez, Marc Colpaert, Benoît Standaert, Stella Nyanchama Okemwa, Birsen Taspinar en Mohamed Ridouani zijn in dit boek opgenomen. Zowel vrouwen als mannen, zowel moslims als niet-moslims worden blijkbaar wereldwijd geraakt door deze heldere bron. Met dit congresboek willen we hem dan ook wat bekender maken onder een Nederlandstalig publiek.

“De inwijding in het werk van Ibn al-‘Arabi tijdens het congres van 12 maart 2022 heeft mij bijzonder geïnspireerd. Zijn aanmoediging om dichter bij de Werkelijkheid te komen door dieper in de ziel te kijken en knopen te ontwarren, spreekt mij (als vrouw en therapeut) direct aan. Vanuit mijn belevingsgerichte benadering herken ik dat een existentiële crisis een uitnodiging kan zijn om te kiezen voor een spiritueel pad. Daar kan de essentie van leven in zicht komen, kan de mens landen op de bestaansgrond, komt er een lichamelijk gevoelde doorstroming en verbinding met een oneindige bron van Liefde. Ik had niet verwacht dat ik in mijn kennismaking met de mystieke islam rechtstreeks zou ervaren dat eenheid in verscheidenheid zo eenvoudig kan zijn.” (prof. Mia Leijssen)

Author
Marc Colpaert
Language
Dutch
A collaboration with
Publication date
December 2022

Bestellen:
Print versie via Standaard Boekhandel.
Kindle versie via Amazon.
Epub versie via verschillende online winkels.