Cover Chomsky

Van de media wordt verwacht dat ze als ‘vierde macht’ het bredere publiek informeert en de bestaande machtsstructuren aan een kritische blik onderwerpt. Verschillende media-analyses wijzen echter uit dat de media die opdracht vaak niet vervullen. Ze slagen er dikwijls niet in om burgers correct te informeren of werkelijke kritisch met de bestaande machtsstructuren om te gaan. Integendeel, veelal blijken er heel wat onderhuidse relaties te bestaan tussen de media en de machtshebbers.

In de hedendaagse berichtgeving spelen er dan ook een aantal onderhuidse processen die vaak onderbelicht blijven maar die er voor zorgen dat de meeste mediakanalen hun functie van kritische informatieverstrekker niet voldoende (kunnen) opnemen.

Eén van de sterkste analysten van dergelijke onderhuidse processen is de bekende linguïst en politicoloog Noam Chomsky. Terecht wordt hij soms omschreven als één van de belangrijkste en meest geciteerde intellectuelen in de wereld. Hij laat nu eenmaal al vele decennia zijn licht schijnen over de hedendaagse geopolitiek en zijn invloed is wereldwijd in vele academische en activistische milieus voelbaar.

Na meer dan een halve eeuw academisch en activistisch werk is Chomsky nog steeds actief. Hij blijft zijn onderzoek verder zetten en geeft nog geregeld interviews. Hij wordt echter ook een dagje ouder aangezien hij in 2018 negentig wordt. Het leek de redactie van Kif Kif dan ook een goed moment om in dat jaar een (e)boekje uit te geven waarin het denken van deze uitzonderlijke man centraal staat. 

Met deze ode aan Chomsky kiest auteur Jonas Slaats ervoor om ‘in zijn voetsporen te treden’ aan de hand van een reeks analyses die inzoomen op concrete voorbeelden van het samenspel tussen macht, media, conflict en beeldvorming. Zo toont hij aan dat Chomsky’s gedachtegoed nog steeds in staat is om ons een beter inzicht te bieden in de verschillende sociale en politieke dynamieken die een dagelijkse impact hebben op onze samenleving.

Author
Jonas Slaats
Language
Dutch
A collaboration with
Publication date
June 2018

Ebooks te downloaden en gedrukte boekjes te bestellen via de site van Kif Kif.