Cover boek
‘Ik bezit een soort groeiende innerlijke zekerheid dat in mij een voorraad goud opgeslagen zit, die doorgegeven moet worden. Alleen… is er niemand om hem in ontvangst te nemen.’ (Simone Weil)

Zijn we vandaag wel in staat om de voorraad goud van Simone Weil in ontvangst te nemen? Haar radicale filosofie begrijpen is voor ons, post-moderne lezers die leven in een wereld van ‘vloeibare’ waarden en normen, niet vanzelfsprekend. Het vergt tijd en inspanning. Daarom wijdde SPES er een studiedag aan, die op 3 december 2022 in Leuven plaatsvond. Willem Lemmens, Mariëtte Willemsen, Marc De Kesel, Rik Van Cauwelaert, Christine Gruwez, Marc Colpaert en Jacques Haers maakten Weils filosofie voor een breder publiek toegankelijk en getuigden over de wijze waarop die hen blijvend inspireert. Hun bijdragen worden in dit boek bijeengebracht.

De ruime belangstelling voor de studiedag en het feit dat zoveel (nieuwe) vertalingen van Weils essays vandaag het publicatielicht zien, tonen aan dat vele anderen eveneens door haar boodschap worden geraakt. Waarom dat zo is, wordt goed samengevat door de titel van haar laatste en belangrijkste boek: Verworteling (L’Enracinement). Weil wilde de hedendaagse mens spiritueel en politiek her-wortelen, en dat blijkt in te haken op een grote nood.

‘Het is in onze tijd niet voldoende een heilige te zijn. We hebben het soort heiligheid nodig die dit ogenblik vraagt, een nieuw soort heiligheid die er vroeger niet was.’ (Simone Weil)
Author
Luk Bouckaert
Language
Dutch
A collaboration with
Publication date
December 2023

Bestellen:
Print versie o.a. via Standaard boekhandel en Amazon.nl.
Kindle versie via Amazon.
Epub versie via verschillende online winkels.